Behandeltherapieën - Podotherapie Achterhoek

Behandeltherapieën

De podotherapeut beschikt over verschillende preventieve, correctieve en protectieve therapieën die er op gericht zijn om de oorzaak van de klachten te verhelpen en zo het functioneren van de voet te verbeteren of te behouden. De hulpmiddelen worden grotendeels met de hand vervaardigd en kunnen hierdoor indien nodig aangepast. De volgende therapieën heeft de podotherapeut tot zijn of haar beschikking:

Podotherapeutische zolen

Als uw voet niet optimaal staat (statiek) of beweegt, krijgt u persoonlijke, op maat gemaakte zolen die uw beweging en stand veranderen of ondersteunen. Deze worden aangemeten na een uitgebreid onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt onder andere de stand en functie van de voeten, benen en rug in kaart gebracht. Daarbij wordt niet alleen gekeken hoe de voet onbelast beweegt, maar ook hoe deze functioneert tijdens het staan en lopen. Podotherapeutische zolen worden op maat voor u vervaardigd. Deze zijn dus uniek voor uw voeten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse elementen en materialen zodat de zool precies bij u past. Zolen voor sporters bestaan bijvoorbeeld uit ander materiaal omdat de belasting veel hoger en intensiever is.

Siliconen orthese (teenstukje)

Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden voorkomen/verholpen.

Deze orthese worden op maat gemaakt.

Instrumentele voetbehandeling

Een instrumentele behandeling bestaat uit het verwijderen van overmatig eelt- en likdoornverzorging, ingegroeide nagels en wratten. Tevens valt hieronder de wondverzorging bij patiënten met diabetes en reuma.

 

 

Nagelbeugeltechniek (orthonyxie)

Met behulp van een nagelbeugel kan de vorm van uw nagel worden gecorrigeerd zodat deze vervolgens op de juiste manier kan groeien zonder pijn.

Dit is bijvoorbeeld wenselijk bij sterk kromme nagels en bij ingegroeide teennagels.

Een nagelbeugel wordt gemaakt van speciaal remanit draad en specifiek om uw nagel gebogen. Door de nagelbeugel rechter te maken dan uw eigen nagel zal door de groei van de nagel deze langzaam maar zeker de gewenste vorm aannemen.

De nagelbeugel wordt vast gelijmd op de nagel, zodat deze ook zonder problemen zal blijven zitten gedurende de behandelperiode. Een behandelperiode bedraagt ongeveer 6 weken. Deze tijd heeft de nagel nodig om verder te groeien. Er zal dan door de podotherapeut beoordeeld worden of herplaatsing wenselijk is of dat de beugel eraf kan omdat gewenst resultaat is behaald.

Tijdelijke vilttherapie/voorlopige taping

Pijnlijke drukplekken of wondjes worden met vilt direct ontlast en beschermd en de voet kan tijdelijk ontlast worden met een taping.

Schoenadviezen.

Een goed passende schoenen is essentieel bij het voorkomen en verhelpen van klachten aan voeten en benen. Hierin kunnen wij een passend advies geven.