Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen houden. Heeft u diabetes dan is er een grotere kans op voetproblemen. Gemiddeld krijgt één op de vier diabeten namelijk te maken met voetproblemen. Het is daarom van belang dat u minimaal eenmaal per jaar uw voeten (preventief) door een deskundige laat onderzoeken. Tijdens deze controle wordt de werking van uw zenuwen, bloedvaten en gewrichten getest. Hierbij wordt gekeken naar het risico wat u loopt om voetproblemen te ontwikkelen. De vergoeding is afhankelijk van uw zorgprofiel. Het zorgprofiel moet worden bepaald door de huisarts of praktijkondersteuner. Bij de aanwezigheid van risicofactoren zullen de controles ook bij een (diabetes)podotherapeut plaatsvinden.Voor meer informatie omtrent zorgprofielen neemt u gerust contact op met onze podotherapeuten.
Diabetes is een ziekte waarbij veel complicaties kunnen ontstaan. De hieronder genoemde complicaties zijn het meest voorkomend.
Neuropathie (gevoelsstoornis)
De zenuwen in het lichaam zorgen ervoor dat u kunt voelen (pijn en temperatuur) en bewegen, maar ook dat u kunt zweten en dat uw huid vettig blijft. Door diabetes kan het zijn dat uw zenuwen minder goed gaan werken, met als gevolg dat het gevoel minder wordt (neuropathie). Hierdoor kan het voorkomen dat u bijvoorbeeld een steentje in de schoen niet meer voelt, waardoor huidbeschadigingen/wondjes kunnen ontstaan, met alle gevolgen van dien. Neuropathie wordt in de praktijk getest met een monofilament (bezemsprietje) en een stemvork.
Angiopathie (vaatproblemen)
De bloedvaten zorgen in het lichaam voor het aanvoeren van voedingsstoffen en zuurstof, maar ook voor het afvoeren van afvalstoffen. Bij diabetes kan het zijn dat de bloedvaten van mindere kwaliteit worden (angiopathie). Als de bloedvaten niet goed werken, kan het zijn dat mensen pijnklachten (vaak kuitkramp) aangeven bij het lopen. Ook kan het gebeuren dat de wondgenezing vertraagt waardoor er sneller infecties ontstaan. De doorbloeding wordt getest door allereerst de pulsaties te voelen met de hand op de voet en eventueel met een Dopplerapparaat. Hierbij kan de doorbloeding van de slagader hoorbaar gemaakt worden.
Limited Joint Mobility (gewrichtverstijving)
Een gewricht is een plaats in het lichaam waar twee botjes aan elkaar zitten, maar wel kunnen bewegen. De knie, elleboog, enkel en teen zijn allemaal gewrichten. Door diabetes kan het gebeuren dat de kapsels die rondom een gewricht zitten, stijver worden. Hierdoor kunnen gewrichten minder goed buigen. Dit wordt limited joint mobility genoemd. Als gewrichten (zoals bijvoorbeeld je enkel of grote teen) minder kunnen buigen verandert het lopen. Daardoor kan er bijvoorbeeld overmatig eelt of blaren onder de voeten ontstaan.
Ontstaan van wonden
Voetafwijkingen, gevoelsstoornissen en doorbloedingsproblemen kunnen bij diabetespatiënten op den duur leiden tot ernstige complicaties. Er kunnen wonden ontstaan aan de voeten, welke tot ernstige infecties of zelfs amputaties kunnen leiden.
Diabetespodotherapie
De diabetes podotherapeut kent de symptomen van diabetes mellitus en weet welke risico’s en gevaren bij uw voet mogelijk zijn. Onze podotherapeut Suzanne Vrieze-Oberink is in opleiding tot Diabetespodotherapeut en ook is werkzaam op de Voetenpoli in het SKB te Winterswijk, hierbij wordt er intensief samengewerkt met vaatchirurgie, wondpoli, gipskamer, dialysepoli, diabetes verpleegkundigen. Dit zorgt voor de optimale zorg voor uw voeten.